Powitanie Młodej pary chlebem i solą lub innej formie proponowanej przez Państwa Młodych, a że nie samym chlebem człowiek żyje na Nowożeńców oraz  zaproszonych gości czekać będzie załoga Gospody roznosząca lampki szampana bądź lufki Gospodowej nalewki.

Zupa (wariant jednej zupy do wyboru z zaproponowanych poniżej)

  • Rosół z domowym makaronem
  • Barszcz czerwony z kołdunami
  • Flaczki wołowe z zielonym koperkiem
  • Solianka - pikantna zupa gulaszowa oparta na oryginalnym przepisie rosyjskim
Danie Główne (wariant do wyboru z zaproponowanych poniżej)

  • Pieczeń smakosza - karkówka pieczona w miodzie
  • Klepańce - kotlety grubo mielone wieprzowo - wołowe
  • Zazdrosne zawijańce - zrazy wołowe z nadzieniem niespodzianką
  • Żeberka w karmelu - pieczone żeberka podane z kapustą z patelni zasmażaną w karmel
Wszystkie propozycje drugich dań podawane są z dodatkami: ziemniaki/pieczywo, 3 rodzaje sezonowych surówek.

Zimne przekąski podane w formie mazurskiego wozu drabiniastego pełnego tradycyjnych potraw zastawianych  bezpośrednio po obiedzie; i tak: smalczyk gospodowy podawany z ogórkami kwaszonymi i dwoma rodzajami pieczywa, deski wędlin szlachetnych, pieczonych mięsiw, boczek pieczony w ziołach, sałatki jarzynowe i warzywne, śledzie na trzy rodzaje przygotowane, szczupak faszerowany. To wszystko z dodatkami: marynaty własnego wyrobu min,  żurawina, buraczki wg, przepisu Mikołaja Reja, chrzan z burakami, chleb pszenny, razowy, bułeczki, świeże wiejskie masło.

Drugie danie gorące (wariant do wyboru z zaproponowanych poniżej)

  • Bigos z białą kiełbasą
  • Żurek z kiełbaską na wędzonce
  • Schab w sosie śliwkowym
  • Mix dzyndzałków - dzyndzałki z hreczką (pierogi domowej roboty z nadzieniem z kaszy gryczanej, skwarek z boczku i jajka na twardo), dzyndzałki z mięsem, dzyndzałki z twarogiem. Dzyndzałki podane  w glinianych misach suto okraszone śmietaną i skrzeczkami - zwycięskie danie w konkurencji na najlepszą potrawę regionalną Warmii i Mazur

 

Słodkości:

  • Tort makowy
  • Trzy rodzaje ciasta domowego wypieku
Napitki: woda, soki napitki  gorące tj. kawa, herbata w kąciku kawowym przez cały czas wesela dostępne - bez ograniczeń!

Cena powyższego wariantu 165 zł / osoba*

Przy100-u osobach - w cenie wesela zapewniamy poprawiny w formie późnego śniadania. Śniadanie w formie suto zastawionego stołu "szwedzkiego" uginającego się pod ciężarem regionalnych przysmaków: danie na ciepło, świeże wędliny, pieczone pasztety, kiełbasy, ser biały i żółty, świeże wiejskie masło, konfitury i powidła własnej roboty, miód z miejscowej pasieki, sałatka, jogurty,  świeże bułeczki, pieczywo pszenne i razowe oraz ciepłe, zimne mleko, płatki. Napitki: woda mineralna, soki, kawa/ herbata

* Cena wariantu skalkulowana dla min 70 os.